preskoči na sadržaj

Osnovna škola Manuš-Split

 > Naslovnica

 


OBAVIJESTI

UČENIČKA ZADRUGA ŠEGRTIĆI

Autor: Ana Pletikosić, 15. 2. 2021.

KAKO SE VOLI ZAVIČAJ ?

Osnovna škola Manuš  ima dugogodišnju tradiciju njegovanja kulturno-povijesne  i prirodne baštine. Stvaranje učeničkih rukotvorina se odvija  kroz izvannastavne aktivnosti škole malih Šegrtića. Kako su se odvijale prvih mjeseci ove školske godine?

FOTOGALERIJA

Gotovo zaboravljene vještine naših predaka, našeg zavičaja, pletenje i kukičanje, tinjaju u Kreativnom kutku. Vrijedne ručice malih  Šegrtića četvrtog A razreda , čuvaju ih od zaborava.  Pod budnim okom učiteljice Renate Širović , stiču prve korake za ove vještine. Malim prstićima pletu makrame narukvice i izrađuju pumpune.       
 

Manuški dizajneri, ove školske godine zaslužuju svaku pohvalu.

Početkom školske godine na 32. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, ove godine je održana od 26. do 30. listopada online, na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Naše učenice osmog razreda, Ana Melada i Zara Radosavljević  prezentirale su video uratkom aktivnost oslikavanja svilenih kravata. Zara se iskazala kao odlična govornica i  voditeljica a Ana izvrsna u snimanju i montaži snimljenog materijala. Pogledajte lijepu prezentaciju na poveznici

  https://www.youtube.com/watch?v=ZeoSWhVEvzU

 

Šegrtice šestih i osmih  razreda, tijekom rujna, listopada i studenog, vrijedno su slikale na kravatama maštovite motive podmorja, prirodne baštine.  Nadalje, Manuški dizajneri bavili su se slikanjem na platnenim vrećicama i pamučnim  majicama. Tema je ovaj put bila glagoljica i zavičaj.

 

Originalnost, ljepota i vedrina dječjeg likovnog izražavanja u oslikavanju svilenih kravata, zapažena je već niz godina. Među učeničkom rukotvorinama, oslikane kravate motivima  prirodne, kulturne i povijesne baštine,  istakla se  kao predstavnica nacionalnog identiteta i identiteta naše škole. Potaknuta time, voditeljica Šegrtića, odlučila je prijavit ih na natječaj, Dalmatinski suvenir, Centra izvrsnosti SDŽ. Nakon obrade svi pristiglih prijava i vrednovanja dostavljenih proizvoda za sudjelovanje, Stručno povjerenstvo CI SDŽ donijelo je odluku o odabiru proizvoda naše UZ Šegrtići.

Mali Šegrtići, Manuški dizajneri, učenici četvrtog B razreda sa učiteljicom Mirjanom Pribudić i Anom Pletikosić, poletno, vedro, vrijedno su prionuli poslu slikanja na  svilenim kravatama,  motivima svog grada i zavičaja za projekt Dalmatinski suvenir,  Centra izvrsnosti SDŽ.

Ana Pletikosić, prof.

 

Od samih početaka školovanja, u naše najveće bogatstvo i najvrjedniju ostavštinu - našu djecu, nastojim utkati najvrjedniji osjećaj - LJUBAV!

Ljubav ima bezbroj lica: i majčino i očevo, i sestrino i bratovo, lice simpatije, lice predaka, lice domovine...

Cvasti na rodnoj grudi može samo onaj koji je istinski ljubi, onaj koji očima srca upija njezinu ljepotu.

Ljubav prema domovini, prema svome narodu i njegovoj ostavštini zlatnim nitima tka u srcu osjećaj pripadnosti i ponosa.

Kako se voli zavičaj? Voli se srcem, cijelim svojim bićem... Voli se riječima, pjesmom, perom, kistom...

Malene ručice velikoga srca, učenika 4.b razreda: Leone Bajto, Dore Božanić, Lare Grgurević, Ane Jelaske, Miriam Karol Maretić i Dariana Duke s ogromnom radošću oslikavale su svilene kravate u koje su vještim potezima kista utisnule brojne znamenitosti iz bogate povijesti i kulturne baštine grada pod Marjanom "najlipjeg grada na svitu", našega Splita.

Ne mogu riječima opisati tu radost djece, taj šušur dok su svojom bujnom maštom i kistom udahnjivali dušu svili i na nju utisnuli svoj pečat, dajući tako obol promociji svoga voljenoga grada.

Učiteljica 4.b Mirjana Pribudić

Kako se voli zavičaj?

Dobili smo čast slikati na svilenim kravatama. Iako uživam crtati i slikati, meni je još veća sreća bila oslikati moj dragi grad Split. Imali smo prvu priliku slikati ga na kravatama.

U davnoj povijesti je u Splitu živio rimski car Dioklecijan. Njemu je Split također bio dom.

Njegove sfinge, mauzolej, krstionice, kipovi, razbijene stare skulpture i slike samo su šačica znamenitosti današnjeg Splita. Najpoznitiji je ipak visoki zvonik svetog Duje. Puno toga smo s radošću prenijeli na svilene kravate.

Zahvaljući toj prigodi s uspjehom smo se iskušali u nečem novom, zabavnom i kreativnom i još više zavoljeli naš rodni, lijepi grad uz more.

Dora Božanić 4.b.

OŠ Manuš

učiteljica Mirjana Pribudić
 

 

Kako se voli zavičaj?

Jako volim crtati i slikati. To me opušta i budi moju maštu. Na platnu mogu izraziti sve što mislim i osjećam. Kad nam je učiteljica iznijela ideju o oslikavanju kravata jako sam se razveselila. Radosna sam kad mogu oslikavati svoj predivni zavičaj, a pogotovo kad to mogu raditi na pravim kravatama. Uživam crtati toplo more i kulturno-povijesne znamenitosti našeg prelijepog Splita.

Miriam Karol Maretić 4.b

OŠ Manuš

učiteljica Mirjana Pribudić

 

Manuški šegrti su se prihvatili izgradnje replika starih kamenih kuća i bunara  koji još uvijek postoje na Manušu. Nakon razgledavanja kuća i bunara, učenici su napravili skice po kojima će graditi. Pogledali su film izrade kamenih kućica. Za rad im trebaju mali kamenčići koje će lijepiti s ljepilom za pločice. Sami i na osnovi svoje skice prionuli su izradi. Prvo su napravili nekoliko bunara, a kada su se malo upoznati s tehnikom gradnje prionuli su gradnji kučica.
 

Katica Jukić, prof.
Upisi u prvi razred OŠ
Manuš stari težački


Priloženi dokumenti:
Projekt.docx

Sigurnost na internetu

Kako zaštititi djecu na internetu (videozapis)

 

Priloženi dokumenti:
HAKOM BROSURA 2018.pdf

CARNET e-Škole

Mi djeca EU kažemo...


Zadovoljstvo nam je obavijestiti sve naše drage učenike, djelatnike i roditelje da je naša škola već drugi put za redom koordinator međunarodnog projekta pod pokroviteljstvom programa Erasmus+. Naš prvi projekt "Od starog pisma do novog prijateljstva" uspješno smo priveli kraju i krenuli 1.9.2016. u realizaciju drugog projekta kojega smo nazvali "Mi djeca EU kažemo...".
Dvije su okosnice projekta: razvijanje osnovnih vještina (čitanje, pisanje, govorenje i slušanje) te zaštita dječjih prava. Sve vas pozivamo na suradnju u brojnim aktivnostima (poveznica: Projekti > Mi djeca EU kažemo...)  koje ćemo provoditi u sljedeće dvije školske godine. 

Dragica Reljić

SPLIT - PRIJATELJ DJECE

EU PROJEKTI ŠKOLE MANUŠ

2014.-2016.

CMS za škole logo
Osnovna škola Manuš-Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju