preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

Mi djeca EU kažemo...

POSJET ZAJEDNICI TALIJANA SPLITA

Autor: Dragica Reljić, 22. 12. 2017.

U projektu „Mi, djeca EU, kažemo…“planirali smo naše učenike upoznati s nacionalnim manjinama koje žive u našem gradu. Tijekom prošle školske godine posjetili smo Židovsku općinu u gradu Splitu, a u tekućoj školskoj godini posjetili smo talijansku nacionalnu manjinu. Prema popisu stanovništva iz 2011.g. u RH živi 18 700 Talijana, u samom gradu Splitu 83.

Učenici 7.a razreda tijekom prosinca su posjetili Zajednicu Talijana Splita (Comunita degli Italiani da Spalato). Učenike je primila predsjednica Zajednice, gđa. Antonella Tudor Tomaš. Predsjednica Tudor predstavila je rad Zajednice koja je osnovana 1992.g. Prema saznanjima gđe Tudor u Splitu trenutačno živi oko 300 pripadnika talijanske nacionalne manjine. Primijetili smo da se taj podatak značajno razlikuje od podataka koje smo pronašli na službenim internetskim stranicama Grada Splita gdje se navodi da u Splitu živi 83 pripadnika talijanske nacionalne manjine. Predsjednica Tudor je objasnila da se mnogi pripadnici talijanske manjine prilikom popisa stanovništva više ne izjašnjavaju kao Talijani pa je to razlog zašto su brojke tako različite.

Od predsjednice Tudor doznali smo da u Splitu djeluju dvije udruge koje okupljaju članove te nacionalne manjine, a to su Zajednica Talijana Grada Splita i hrvatsko-talijanska udruga „Dante Alighieri“. Također smo doznali da pripadnici talijanske manjine nisu potpuno zadovoljni svojim položajem u gradu. Kako nam je objasnila gđa Tudor, zbog malog broja pripadnika talijanske nacionalne manjine, gradske vlasti financijski ne podupiru rad udruga. Zbog istih razloga prekinuli su izdavanje svog časopisa. Ipak, u drugim dijelovima Republike Hrvatske gdje je talijanska manjina brojnija, primjerice u Zadru, Rijeci ili Istri situacija je puno bolja. U Rijeci djeluje talijanska srednja škola, a u Zadru i talijanski vrtić, dok je Istra dvojezična. U Istarskoj županiji Statutom je određeno da su hrvatski i talijanski jezik „ u ravnopravnoj službenoj uporabi u radu županijskih tijela u samoupravnom djelokrugu.“

Talijanski konzulat kao najviše predstavničko tijelo jedne nacionalne manjine nalazi se u Zagrebu dok u Splitu boravi počasna viša konzulica, gđa Maja Medić. Prema hrvatskom Ustavu pripadnici nacionalnih manjina mogu birati svoje zastupnike u Hrvatski sabor. Interese talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru zastupa gospodin Furio Radin.

Prilikom posjeta Zajednici Talijana Splita učenici su mogli ponešto saznati i o povijesti te nacionalne manjine. Saznali smo da su se Talijani u većem broju naselili na jugu Hrvatske u vrijeme mletačke okupacije naše obale u vremenu od 1409.g. do 1797.g.

Mnogi pripadnici ove nacionalne manjine doprinijeli su razvoj našeg grada. Složili smo se da u red znamenitijih Talijana našeg grada ide i splitski gradonačelnik Antun Bajamonti (1860.-1882.). Zahvaljujući Bajamontiju koji je bio jedan od omiljenijih splitskih gradonačelnika, Split je dobio vodovod.

Tijekom posjeta razgovarali smo o sličnostima i razlikama između hrvatske i talijanske kulture i načina života. Zaključili smo da je puno više sličnosti nego razlika. Primjerice, povezuje nas mediteranski način života, slična prehrana i graditeljstvo, vjera i drugo. Jug Hrvatske stoljećima je bio pod jakim utjecajem talijanske kulture. To se čuje u brojnim talijanizmima u hrvatskom jeziku kao što su: ponistra, škure, skaline, katriga i drugo. Ipak, pronašli smo i jednu razliku. Naime, saznali smo da Talijani ne pridaju veliku pažnju obilježavanju svetog Nikole ili svete Lucije koji su jako popularni u Hrvatskoj, osobito među djecom jer  im donose darove. U Italiji se velika pažnja posvećuje obilježavanju 6.1. kad Befana (sveta Epifanija) donosi djeci darove ako su bila dobra ili ugljen ako nisu.

Tijekom posjeta  učenici su vježbali znanje talijanskog jezika. Većina njih već pohađa izbornu nastavu talijanskog jezika u našoj školi. Predsjednica Zajednice Talijana Splita Antonella Tudor pozvala je sve učenike na besplatan tečaj talijanskog jezika koji organizira njihova udruga.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju