preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

Povijesna grupa

MANUŠKI GLAGOLJAŠI

Autor: Dragica Reljić, 26. 9. 2015. 00:46

Termin održavanja povijesne grupe (Manuški glagoljaši) je ponedjeljkom, smjena 5. i 7.r.

5. i 6. sat.

 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI

Autor: Dragica Reljić, 19. 3. 2015. 00:05

Ponovo u Saloni! Nikad nam nije dosta salonitanskih starina! Istražujemo, učimo i pripremamo igru POTRAGA ZA BLAGOM SALONE! Omotnice, crvene, plave, žute i zelene već su skrivene. Još samo da izradimo kartu pomoću koje će naši gosti pronaći omotnice, a onda i put do skrivenog blaga u amfiteatru. Neka igre započmu!

 [više]

GLAGOLJICA: MEMORY GAME (IGRA PAMTILICA)

Autor: Dragica Reljić, 23. 2. 2015. 10:55

LET'S PLAY MEMORY GAME WITH GLAGOLITIC LETTERS!!!

Klikn na sliku, pričekaj malo i otvoriti će se memory game o glagoljici!

 [više]

OD STAROG PISMA DO NOVOG PRIJATELJSTVA

Autor: Dragica Reljić, 16. 2. 2015. 10:52

Dragi učenici, budući turistički vodiči, klikom miša na šareni oblak otvorite prezentaciju o caru Dioklecijanu i njegovoj Palači. Cilj nam je da se što bolje pripremimo za posjet naših gostiju u svibnju!

 [više]

OD STAROG PISMA DO NOVOG PRIJATELJSTVA

Autor: Dragica Reljić, 16. 2. 2015. 10:32

Dragi učenici i učitelji,

krenuli smo s pripremama za doček gostiju u svibnju. Za njih imamo brojna iznenađenja, a jedno od tih iznenađenja biti će i POTRAGA ZA SALONITANSKIM BLAGOM. U osmišljavanju igre i pravila sudjeluju učenici 7.b razreda, ali i vaše ideje su dobrodošle.

Svoje ideje možete iznijeti učiteljicama Dragici Reljić i Nelici Mitov. Cilj nama je kroz zabavu upoznati zanimljivu prošlost slavne Salone.

Klikom miša na sliku  otvorit će vam se prezentacija o igri i pravilima! Naravno, igra je još uvijek u procesu izrade! Kada igra bude gotova pozivamo učenike i učitelje da sudjeluju u njezinom testiranju na licu mjesta, u Saloni.

 [više]

OD STAROG PISMA DO NOVOG PRIJATELJSTVA

Autor: Dragica Reljić, 16. 12. 2014. 22:30

Stižu nam nove glagoljske listine! Ova je rad Josipa Žunića, učenika 6.c razreda. Kako je Josip veliki zaljubljenik u egipatsku povijest, tekst njegove listine  je ulomak iz Nefer-Rohuova proročanstva. Početak glasi: " Ovo je zemlja tako pusta da nikome nije stalo do nje;"

 [više]

OD STAROG PISMA DO NOVOG PRIJATELJSTVA

Autor: Dragica Reljić, 29. 11. 2014. 14:48

Učenici 7.c razreda izradili su u kolaž-tehnici slova glagoljske azbuke te ispisali imena država iz kojih su škole-partneri u našem projektu  U svibnju 2015. očekujemo njihov posjet.

 [više]

OD STAROG PISMA DO NOVOG PRIJATELJSTVA

Autor: Dragica Reljić, 22. 11. 2014. 23:23

U sklopu našeg europskog projekta "Od starog pisma do novog prijateljstva" u našoj školi se odvijaju brojne aktivnosti. Jedan od njih je  i radionica izrade glagoljskih listina. Učenici prepisuju glagoljicom tekstove koje su samostalno izabrali. Na taj način uče glagoljska slova. Također svoje listine ukrašavaju različitim ornamentima kao što su pleter, vinova loza ili se prepuštaju volji svoje mašte. Izrađuju inicijale i minijature. Trenutno su u početnoj fazi u kojoj svoje listine ispisuju olovkom, a potom će ih ukrasiti tuš perom.

Cilj nam je glagoljicu otrgnuti zaboravu, a kroz naš europski projekt promovirati je kao jedan od hrvatskih nacionalnih simbola.

I Dan sjećanja na žrtve Vukovara, 18.11. povezali smo s našim projektom o glagoljici.

 [više]

OSMOSMJERKA:GLAGOLJICA

Autor: Dragica Reljić, 22. 11. 2014. 23:18

  PRINTAJ I ZABAVI SE!

OSMOSMJERKA: Pronađi sljedeće pojmove i precrtaj ih! BAŠKA, DRŽIHA, GLAGOLJICA, HUM, KONSTANTIN, KRK, MANUŠ, MIR, ROČ, SPLIT, ZVONIMIR!

 [više]

TERMINI ODRŽAVANJA NASTAVE POVIJESNE GRUPE "MANUŠKI GLAGOLJAŠI" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 23. 9. 2014. 20:29

Dragi učenici,

pozivam vas da se priključite radu povijesne grupe koja će se održavati ponedjeljkom 5. i 6. sat te petkom 6. sat (smjena 6. i 8 razredi) u učionici povijesti. Sve naše aktivnosti uglavnom su vezane za GLAGOLJICU. Možete sudjelovati u 

  • izradi glagoljskih listina (naučiti čitati i pisati glagoljicu)
  • pripremi igrokaza "Kako je nastala Bašćanska ploča" i igrokaza na engleskom jeziku "Sveta Braća"
  • pripremi prezentacije i radionice na engleskom jeziku O DIOKLECIJANOVOJ PALAČI
  • pripremi prezentacije i radionice na engleskom jeziku O SALONI
  • pisanju i izvođenju pozdravne pjesme za naše prijatelje iz Portugala, Rumunjske, Turske i Poljske

Također  svi vaši prijedlozi u osmišljavanju aktivnosti su dobrodošli!

Prikaz školske obuke iz prve tiskane hrvatskoglagoljske početnice, 1527.g.

 

Priloženi materijali o glagoljici preuzeti su sa CD-a "Glagoljica za osnovce" peofesorice hrvatskog jezika Martine Valec-Rebić (osim prezentacije GLAGOLJICA)!

 [više]

EUROPSKI PROJEKT: OD STAROG PISMA DO NOVOG PRIJATELJSTVA

Autor: Dragica Reljić, 6. 9. 2014. 11:33

Objavljujemo radosnu vijest da je naš projekt "Od starog pisma do novog prijateljstva" odobren od Agencije za mobilnost i programe EU, Erasmus plus. Tijekom sljedeće dvije godine glavna tema- okosnica povijesne grupe biti će GLAGOLJICA. Zajedno s učenicima osmislit ćemo brojne radionice i predavanja koje ćemo prezentirati našim gostima iz Rumunjske, Turske, Portugala i Poljske. Očekujemo njihov posjet u svibnju 2015.g.Također i naše učenike i učitelje očekuju putovanja s jednog kraja Europe na drugi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenica Anja Krstulović sa svojom uokvirenom glagoljskom listinom

 

 

 [više]

GLAGOLJICA -STAROHRVATSKO PISMO

Autor: Dragica Reljić, 31. 5. 2014. 18:36

Mobil: Razigrani oblak

Projekt "Glagoljica-starohrvatsko pismo" koji se ove školske godine provodi u našoj školi obilježili smo nizom aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici i učitelji. Između brojnih događanja izdvajamo posjet profesorice Jelene Vignjević s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu na kojem "drži" kolegij Glagoljice. Profesorica Vignjević je 16. svibnja održala zanimljiva predavanja, a teme su bile          " Postanak ustroj i značenje glagoljice"  i " Hrvatska glagoljaška baština" te radionice "Kaligrafija ustavne glagoljice" i "Ures tekstila glagoljicom". Brojni učenici i učitelji sudjelovali su u kretaivnim radionicama profesorice Vignjević. Za našu gošću iz Zagreba pripremili smo mali igrokaz "Sveta Braća" . Igrokaz su pripremali učenici povijesne i likovne grupe pod vodstvom učiteljica pripravnica Petre Blažević Diklan i Tine Rade. 

U sklopu našeg projketa ostvarili smo suradnju sa stručnjacima i ustanovama koji se bave glagoljicom . Već smo spomenuli suradnju s profesoricom Vignjević iz Zagreba, a pod vostvom profesorice likovne kulture Luciane Škarbe iz Splita, učenici 7.a razreda izradili su glagoljska slova koja su postavljena kao mobil pod imenom "Razigrani oblak". Mobil je postavljen u dnu hodnika na prvom katu. Povezali smo se  i sa srednjom Klesarskom školom iz Pučišća na otoku Braču. Prema glinenom  predlošku kojeg je izradila naša učiteljica pripravica Tina Rade, učenici u Pučišćima će izraditi kamenu ploču s glagoljskim natpismo OŠ Manuš. Radujemo se skorom postavljanju kamene ploče. Trebamo spomenuti i dragog nam gosta predavača, umirovljenog profesora Slavka Kovačića, stručnjaka za glagoljicu koji je održao zanimljivo predavanje o postanku glagoljice na Učiteljskom vijeću početkom prosinca 2013. godine.

Povijesna grupa pod vodstvom učiteljice povijesti ispisivala je glagoljične listine koje smo također izložili u prostor škole. 

Putem našeg projekta o glagoljici kao starohrvatskom pismu nastojimo se povezati s drugim školama u Europi koje su zainteresirane za očuvanje starih pisama kao dijela kulturne baštine. Naš projekt pod imenom "Preko starog pisma do novog prijateljstva" prijavili smo u program Erasmus+ i nadamo se njegovu odobrenju.

S obzirom da je glagoljica naš dvogodišnji projekt već osmišljavamo  brojne aktivnosti koje ćemo realizirati tijekom sljedeće nastavne godine. Radujemo se nastavku rada na projektu "Preko starog pisma do novog prijateljstva".

 

 [više]

SVETA BRAĆA

Autor: Dragica Reljić, 15. 5. 2014. 09:31

Sve je spremno za naš mali igrokaz kojeg ćemo prikazati 16.5.2014. s početkom u 12:30 sati u društvenoj dvorani naše škole.

Svi ste pozvani!!

Likovna i povijesna grupa

 [više]

PUTOVIMA GLAGOLJAŠA KRENULA JE ŠKOLA NAŠA...

Autor: Dragica Reljić, 19. 11. 2013. 20:11

 

 [više]

POSJET ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU

Autor: Dragica Reljić, 4. 11. 2013. 16:12

RIŽINICE U RUPOTINAMA KOD SOLINA

30. listopada 2013.g. učenici naše škole u organizaciji Muzeja hrvatskih areholoških spomenika posjetili su arheološkI lokalitet Rižinice kod Solina. Zahvaljujući muzejskoj pedagoginji Ladi Lauri i višem kustosu Ljubomiru Gudelju, učenici su se upoznalii s metodama rada arheologa. Sve zadatke koje su dobili mali arheolozi riješili su kao veliki stručnjaci. Suradnja s MHAS-om se nastavlja posjetom Muzeju gdje će učenici obraditi prikupljeni materijal s lokaliteta.

Cilj ovoga projekta kojeg financira grad Split  je da učenici prate put nalaza od arheološkog lokaliteta do muzejskog postava i izložbe.

 

 

 [više]

18.10. OBILJEŽILI SMO DAN KRAVATE Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 5. 9. 2013. 09:27

 [više]

PREDSTAVA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 22. 4. 2013. 10:26

ŠKOLSKA PREDSTAVA

"HRVATSKI KNEZOVI I KRALJEVI

ILI KAKO JE IVAN ISPRAVIO JEDINICU IZ POVIJESTI"

 

Potrebni materijali nalaze se u prilozima!!!!

HVALA SVIMA KOJI SU NA BILO KOJI NAČIN POMOGLI U POSTAVLJANJU IGROKAZA "KAKO JE KARLO ISPRAVIO JEDINICU IZ POVIJESTI"

učitelji: Ana Ban, Ivan Peček i Dragica Reljić

 [više]

 
Kalendar događanja
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

UPIS U SREDNJU ŠKOLU

Od 25. svibnja 2018. godine je počeo teći rok za iskazivanje interesa za upis u razredne odjele za sportaše u NISpuSŠ-u. Ako zainteresirani učenici u zadanom roku od 25. svibnja do 31. svibnja 2018. ne iskažu interes, ne će biti u mogućnosti ostvariti bodove za upis u razredne odjele za sportaše te se ne će moći upisati u razredne odjele za sportaše.

 

 


UPISI

UPIS U PRVI RAZRED

2018./2019.

VAŽNA OBAVIJEST ZA BUDUĆE PRVAŠE!

 

Poštovani roditelji,

na temelju  Uredbe o zaštiti podataka  popis djece upisane u prvi razred u školskoj godini 2018./2019. ne smijemo objavljivati na web stranicama škole.

Popis djece koja u rujnu kreću u prvi razred  bit će objavljen na centralnom oglasu škole 11. lipnja 2018.

Stručno razvojna služba škole

Priloženi dokumenti:
upisi u 1 razred.pdf

CARNET e-Škole

Mi djeca EU kažemo...


Zadovoljstvo nam je obavijestiti sve naše drage učenike, djelatnike i roditelje da je naša škola već drugi put za redom koordinator međunarodnog projekta pod pokroviteljstvom programa Erasmus+. Naš prvi projekt "Od starog pisma do novog prijateljstva" uspješno smo priveli kraju i krenuli 1.9.2016. u realizaciju drugog projekta kojega smo nazvali "Mi djeca EU kažemo...".
Dvije su okosnice projekta: razvijanje osnovnih vještina (čitanje, pisanje, govorenje i slušanje) te zaštita dječjih prava. Sve vas pozivamo na suradnju u brojnim aktivnostima (poveznica: Projekti > Mi djeca EU kažemo...)  koje ćemo provoditi u sljedeće dvije školske godine. 

Dragica Reljić

GRAD SPLIT - PRIJATELJ DJECE

EU PROJEKTI ŠKOLE MANUŠ

2014.-2016.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju