preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split


Povijesna grupa

GLAGOLJICA -STAROHRVATSKO PISMO

Autor: Dragica Reljić, 31. 5. 2014.

Projekt "Glagoljica-starohrvatsko pismo" koji se ove školske godine provodi u našoj školi obilježili smo nizom aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici i učitelji. Između brojnih događanja izdvajamo posjet profesorice Jelene Vignjević s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu na kojem "drži" kolegij Glagoljice. Profesorica Vignjević je 16. svibnja održala zanimljiva predavanja, a teme su bile          " Postanak ustroj i značenje glagoljice"  i " Hrvatska glagoljaška baština" te radionice "Kaligrafija ustavne glagoljice" i "Ures tekstila glagoljicom". Brojni učenici i učitelji sudjelovali su u kretaivnim radionicama profesorice Vignjević. Za našu gošću iz Zagreba pripremili smo mali igrokaz "Sveta Braća" . Igrokaz su pripremali učenici povijesne i likovne grupe pod vodstvom učiteljica pripravnica Petre Blažević Diklan i Tine Rade. 

U sklopu našeg projketa ostvarili smo suradnju sa stručnjacima i ustanovama koji se bave glagoljicom . Već smo spomenuli suradnju s profesoricom Vignjević iz Zagreba, a pod vostvom profesorice likovne kulture Luciane Škarbe iz Splita, učenici 7.a razreda izradili su glagoljska slova koja su postavljena kao mobil pod imenom "Razigrani oblak". Mobil je postavljen u dnu hodnika na prvom katu. Povezali smo se  i sa srednjom Klesarskom školom iz Pučišća na otoku Braču. Prema glinenom  predlošku kojeg je izradila naša učiteljica pripravica Tina Rade, učenici u Pučišćima će izraditi kamenu ploču s glagoljskim natpismo OŠ Manuš. Radujemo se skorom postavljanju kamene ploče. Trebamo spomenuti i dragog nam gosta predavača, umirovljenog profesora Slavka Kovačića, stručnjaka za glagoljicu koji je održao zanimljivo predavanje o postanku glagoljice na Učiteljskom vijeću početkom prosinca 2013. godine.

Povijesna grupa pod vodstvom učiteljice povijesti ispisivala je glagoljične listine koje smo također izložili u prostor škole. 

Putem našeg projekta o glagoljici kao starohrvatskom pismu nastojimo se povezati s drugim školama u Europi koje su zainteresirane za očuvanje starih pisama kao dijela kulturne baštine. Naš projekt pod imenom "Preko starog pisma do novog prijateljstva" prijavili smo u program Erasmus+ i nadamo se njegovu odobrenju.

S obzirom da je glagoljica naš dvogodišnji projekt već osmišljavamo  brojne aktivnosti koje ćemo realizirati tijekom sljedeće nastavne godine. Radujemo se nastavku rada na projektu "Preko starog pisma do novog prijateljstva".

 
Kalendar događanja
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

UPIS U SREDNJU ŠKOLU

Od 25. svibnja 2018. godine je počeo teći rok za iskazivanje interesa za upis u razredne odjele za sportaše u NISpuSŠ-u. Ako zainteresirani učenici u zadanom roku od 25. svibnja do 31. svibnja 2018. ne iskažu interes, ne će biti u mogućnosti ostvariti bodove za upis u razredne odjele za sportaše te se ne će moći upisati u razredne odjele za sportaše.

 

 


UPISI

UPIS U PRVI RAZRED

2018./2019.

VAŽNA OBAVIJEST ZA BUDUĆE PRVAŠE!

 

Poštovani roditelji,

na temelju  Uredbe o zaštiti podataka  popis djece upisane u prvi razred u školskoj godini 2018./2019. ne smijemo objavljivati na web stranicama škole.

Popis djece koja u rujnu kreću u prvi razred  bit će objavljen na centralnom oglasu škole 11. lipnja 2018.

Stručno razvojna služba škole

Priloženi dokumenti:
upisi u 1 razred.pdf

CARNET e-Škole

Mi djeca EU kažemo...


Zadovoljstvo nam je obavijestiti sve naše drage učenike, djelatnike i roditelje da je naša škola već drugi put za redom koordinator međunarodnog projekta pod pokroviteljstvom programa Erasmus+. Naš prvi projekt "Od starog pisma do novog prijateljstva" uspješno smo priveli kraju i krenuli 1.9.2016. u realizaciju drugog projekta kojega smo nazvali "Mi djeca EU kažemo...".
Dvije su okosnice projekta: razvijanje osnovnih vještina (čitanje, pisanje, govorenje i slušanje) te zaštita dječjih prava. Sve vas pozivamo na suradnju u brojnim aktivnostima (poveznica: Projekti > Mi djeca EU kažemo...)  koje ćemo provoditi u sljedeće dvije školske godine. 

Dragica Reljić

GRAD SPLIT - PRIJATELJ DJECE

EU PROJEKTI ŠKOLE MANUŠ

2014.-2016.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju