preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

 > Predmeti  > Povijest
POVIJEST

OSMAŠI:TERENSKA NASTAVA: KNIN

Autor: Dragica Reljić, 6. 6. 2015.

U sklopu nastavne teme „Postanak i razvoj samostalne hrvatske države“, 5. lipnja 2015.g. organizirali smo terensku nastavu u Kninu. U organizaciji terenske nastave svesrdnu pomoć pružili su nam pripadnici Udruge veterana IV. gardijske brigade iz Splita na čelu s predsjednikom Božom Zadrom. Predstavnici Udruge, umirovljenim brigadir Čedomir Sovulj Kenedi i Sandra Vuknić direktno su sudjelovali u organizaciji same terenske nastave.

U Kninu nas je dočekao pukovnik  Zoran Smoljo, časnik za odnose s javnošću GMTBR HKov-a. Pukovnik Smoljo proveo nas je kroz dvije kninske vojarne. Prvo smo posjetili vojarnu „Kralj Zvonimir“ gdje su učenici imali priliku razgledati naoružanje HV-a i saznati ponešto o karakteristikama pojedinog oružja. Potom smo posjetili vojarnu „Andrija Matijaš Pauk“. Andrija Matijaš Pauk bio je legendarni zapovjednik IV. gardijske koji je poginuo 1995.g. u Domovinskom ratu te se IV. gardijska po njemu zove „Pauci“. U sklopu te vojarne posjetili smo spomen obilježje poginulim pripadnicima IV. gardijske brigade. U samom središtu Knina zaustavili smo se kod spomenika „Oluji“ i upalili svijeće za poginule branitelje. „Oluja“ je slavna vojna operacija HV-a provedena od 4. do 8. kolovoza 1995.g. u kojoj je oslobođeno 10 400 km² ili 18,4% hrvatskog teritorija koji se nalazio pod nadzorom pobunjenih Srba. Snage HV-a  5. kolovoza 1995.g. oslobodile su Knin koji je bio sjedište tzv. Republike Srpske Krajine. Taj dan u suvremenoj RH obilježavamo kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja i državni je praznik. Nakon toga uslijedio je uspon na brdo Spas iznad Knina na temperaturi od preko 30⁰C što je bio veliki poduhvat za učenike. Na brdu Spas nalazi se kninska tvrđava. Tamo nas jei dočekao turistički vodič koji je učenicima prezentirao bogatu i zanimljivu prošlost tvrđave. Besplatno turističko vođenje osigurala nam je kninska gradonačelnica Josipa Rimac na čemu smo jako zahvalni. Na kninskoj tvrđavi učenicima se obratio i umirovljeni brigadir gospodin Čedo Sovulj Kenedi koji je pokazao iz kojeg je pravca IV. gardijska ušla u Knin te je učenike podsjetio na događaj kada je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nakon podizanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi izjavio čuvenu rečenicu: "Imamo Hrvatsku."

Na povratku smo se zaustavili u Sinju gdje su učenici dobili slobodno vrijeme za razgledavanje toga malog pitoresknog gradića na rijeci Cetini.




CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju