preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U PROSINCU

Autor: Dragica Reljić, 5. 12. 2015.

Tijekom prosinca učiteljica Likovne kulture organizirala je radionicu oslikavanja svilenih kravata motivima glagoljskih slova. Oslikane kravate nosimo u Tursku za poklon školama-patnerima. 

Enciklopedija Britannica uz imenicu “cravat” navodi da je nastala od Crabate, Cravate, Croatian i pojavu kravate datira sa 1656. godinom. Diderot-D’ Alambertova enciklopedija iz 1754. godine Hrvate povezuje s kravatom.

U 17. stoljeću hrvatski vojnici sudjelovali su u Tridesetogodišnjem ratu. Hrvatske postrojbe borile su se na prostoru Francuske te su Francuzi uočili zanimljive rupce/marame koje su hrvatski vojnici svezivali u čvor oko vrata. Te marame vezivale su vojnicima na odlasku u rat njihove djevojke i žene te su ih u tuđini podsjećale na toplinu doma. Nakon završetka rata Hrvati su ostali u službi francuskog kralja Luja XIV. i činili su specijalnu vojnu postrojbu nazvanu „ Royal Cravates“. 

Francuskom kralju Luju XIV. svidio se taj modni detalj te je i on počeo nositi kravatu. Luj XIV. je toliko zavolio taj modni detalj da je na dvoru imao svoga službenog kravatara koji mu je svaki dana nudio i nekoliko kravata na izbor. Kako je francuski dvor diktirao modu, francusko plemstvo je počelo nositi kravatu po uzoru na kralja.

Karlo II., engleski kralj koji je jedno vrijeme bio u progonstvu u Francuskoj uočio je kravatu kao modni detalj kojeg Francuzi rado nose. I Karlu II. se svidjela kravata. Kada se iz progonstva vratio u Englesku sa sobom je ponio kravatu koju su Englezi rado prihvatili: kravata je osvojila i Englesku. Do početka 19. stoljeća kravate su bile bijele boje, a Englezi su uveli šarene. Njima zahvaljujemo da se nošenje kravate raširilo po cijelom svijetu zbog brojnih kolonija koje su posjedovali.

Za današnji izgled kravate zaslužan je Amerikanac Jesse Langsdorf. Langsdorf je bio proizvođač tekstila koji je izumio novi način krojenja kravate: od tri komada tkanine skrojio je kravatu kakva je uobičajena danas. Na taj način je olakšao svezivanje kravate i omogućio industrijsku proizvodnju tog modnog detalja.

Postoje zanimljive izreke o kravati. Povjesničar Norman Davies u knjizi „Europa:Povijest“ napisao je: “ U svim prilikama, ljudi koji umanjuju utjecaj manjih naroda trebaju se prisjetiti da nas Hrvati sve drže za vrat.”

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju