preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U SIJEČNJU

Autor: Dragica Reljić, 31. 1. 2016.

Projekt „Od starog pisma do novog prijateljstva“ nastavio je živjeti i u 2016. godini.

Radovi učenika od 3. do 5. razreda na temu glagoljice bili su izloženi u Noći muzeja 29.1. u prostorima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS). U vremenu od 18:00 do 20:00 sati cijela škola Manuš preselila se u prostore MHAS-a gdje smo s ponosom predstavili naš europski projekt.

Učenici 6. i 7. razreda predvođeni učiteljicom Hrvatskog jezika Tamarom Domić i knjižničarkom Katarinom Škiljo demonstrirali su društvenu igru „Upoznaj glagoljicu“. U ovoj zanimljivoj igri pobjeđuje onaj, pretpostavljate, koji zna više o postanku i razvoju glagoljice. Poučno i zabavno!

Igru memory koju su izradili učenici 3. razreda pod vodstvom učiteljice Jasminke Jozipović, posjetiteljima su demonstrirali učenici 5. razreda. Naravno, igrači su morali pamtiti i povezivati slova latinične abecede sa slovima glagoljske azbuke. Na zabavan način u kratko vrijeme naučili smo glagoljičnu azbuku!

Učenici 7.i 8. razreda tuš-perima ispisivali su glagoljske listine poput srednjovjekovnih pisara kako to inače rade svakog tjedna u sklopu Likovne i Povijesne grupe u našoj školi.

Posjetitelji su mogli vidjeti i radove naših učenika koje su izradili tijekom likovnih radionica u Kući Parać pod vodstvom učitelja Likovne kulture Ane Pletikosić i Jurice Milića. Radovi su također inspirirani glagoljicom, ali i antičkom Salonom koju smo predstavili našim školama-partnerima iz Poljske, Portugala, Rumunjske i Turske u svibnju prošle godine. 

Svi učenici, mali i veliki, rastrčali su se po prostorima Muzeja koji je u toj noći postao naše veliko igralište. S obzirom da je postav Muzeja posvećen  hrvatskoj povijesti ranog srednjeg vijeka, učenici su imali priliku istražiti i saznati ponešto novo o najranijoj povijesti Hrvata. Primjerice, imali su priliku upoznati naoružanje vojnika garde  kralja Tomislava, pogledati film o najranijoj povijesti Hrvata…

Zbog mnoštva zanimljivih događanja koja smo pripremili možemo se pohvaliti da su se brojni posjetitelji zaustavljali pored naših učenika i pokazali veliko zanimanje za glagoljicu koja je još uvijek nepoznanica mnogima. Naša zadaća je upravo približiti to staro i zaboravljeno pismo široj javnosti što smo velikim dijelom i ostvarili kroz jedan ovakav događaj kao što je Noć muzeja.

Za organizaciju ovog događaj zaslužne su učiteljica razredne nastave Jelica Balić i muzejska pedagoginja Lada Laura.

Na ovom linku možete pogledati i tv reportažu o sudjelovanju naše školi u Noći muzeja:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/314853/Default.aspx

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju