preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

AKTIVNSOTI U SVIBNJU

Autor: Dragica Reljić, 23. 5. 2016.

ZAŠTO DAN ŠKOLE OBILJEŽAVAMO 24.5. NA BLAGDAN MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA?

             Kao što je već dobro poznato prije stotinjak godina u našoj školi je djelovao Zavod Martinis-Marchi u sklpou kojega se nalazio Dječački dom.  Brigu o dječacima 1936.g. preuzeli su salezijanci. Dolaskom salezijanaca u Zavod, te zahvaljujući njihovom marljivom pedagoškom radu Zavod je postao važno društveno središte lokalne zajednice splitskih predjela Manuša i Lučca.

            Salezijanci su rimokatolički crkveni red. Salezijansku družbu (Družba svetog Franje Saleškog) osnovao je don Ivan Bosco  u Torinu 1859.g. Cilj djelovanja salezijanaca je okupljanje i odgajanje mladih ljudi, posebno onih koji su siromašni, napušteni, odbačeni. Osnovna ideja vodilja utemeljitelja reda bila  je: „ Kad nema straha jer vlada ljubav, onda je to prava obitelj.“ Najveće djelo don Bosca je njegov preventivni stav u odgoju djece: ljubavlju, pedagoškom obazrivošću i strpljivošću pretvarao je zavod u pravu obitelj.

            U Splitu su se salezijanci zadržali sve do 1947.g. kada su ih iz zgrade bivšeg Zavoda istjerale komunističke vlasti. Popuštanjem komunističkog režima 1968.g. vratili su se u Split i preuzeli župu Kman-Kocunar, župu Marije Pomoćnice.

            U trenutku kad su preuzeli brigu o Dječakom domu u njemu se nalazilo 40-tak štićenika koje su nazivali martincima. U Zavodu su salezijanci razvili bogat pastoralni rad. Postojeću kapelu su premjestili u prizemlje i posvetili je don Ivanu Boscu, svom utemeljitelju. Kako je već spomenuto u siječnju 1944.g. u savezničkom bombardiranju srušena je župna crkva Svetog Petra „Novog“ te je kapelica don Bosca poslužila kao župna crkva. U njoj se redovito nedjeljom održavala Božja služba, tu se ispovijedalo, pričešćivalo, propovijedalo i dr. Posebno su velike vjerske svečanosti bile prilikom obilježavanja blagdana don Ivana Bosca 31. siječnja, za blagdan Marije Pomoćnice kršćana 24. svibnja, te za Božić i Uskrs.

O BLAGDANU MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA 

Papa Pio V. dodao je taj zaziv u Lauretanske litanije nakon pobjede kod Lepanta 1571. godine. Kad je papa Pio VII. nasilno istjeran iz Vatikana, cijela se Crkva usrdno molila da se može vratiti na Petrovu stolicu. I to se stvarno i dogodilo. Papa je oslobođen i vraćen u Rim 24. svibnja 1814. godine Zbog toga je naredio da se uvede blagdan Pomoćnice kršćana i da se slavi na dan njegova oslobođenja i povratka na Petrovu stolicu. Papa Benedikt XV. spominje važnost zaziva u litanijama i kaže: Crkva nije slučajno stvorila zaziv "pomoćnica kršćana" na kraju litanija. Iza zaziva: Zdravlje bolesnih, utočište grješnika, utjeho žalosnih, zazvala ju je Pomoćnicom kršćana.

link: http://www.franjevci-split.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1023&Itemid=34

KOJA JE VEZA IZMEĐU SALEZIJANACA I BLAGDANA MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA?

Velik doprinos širenju pobožnosti Blažene Djevice Marije pod naslovom Pomoćnica kršćana dali su salezijanci koje je utemeljio sv. Ivan Bosco, rođen 1815.g. kada je Pijo VII. uveo blagdan Pomoćnice kršćana. Prva vjernička udruga pod navedenim naslovom okupila se u Torinu 1868. g. s ciljem promicanja autentičnog kršćanskog života po Marijinu primjeru i zagovoru. Udruga djeluje i u našem vremenu i svoju aktivnost provodi u apostolatu među manjim grupama u lokalnim sredinama. Uzimaju Mariju za uzor služenja Bogu i svjedočenja evanđeoskih vrednota u svagdanjem životu. To postižu prvenstveno primjerom dobroga življenja ali i poticajnim govorima. 

link: http://www.franjevci-split.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1023&Itemid=34

 Učenice 5.a i 7.a razreda svojim prekrasnim radovima uveličale su obilježavanje Dana škole ujedno blagdana Marije Pomoćnice kršćana.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju