preskoči na sadržaj

Osnovna škola Manuš-Split

Nizozemska, 7. i 8. studenog 2017.

Treći sastanak održao se u Nizozemskoj 7. i 8. studenog 2017. Za ovaj sastanak smo se pripremali u školi. Prvo smo trebali odrediti na kojim školskim prostorima se najčešće događaju incidenti među učenicima. Nakon kratke ankete ustanovljeno je da su to WC, učionica i hodnik. Nakon toga smo osmislili tri pravila kojih se djeca moraju pridržavati u školi, a to su:

1. Papirnate ručnike bacaj u koš.

2. Održavaj radno mjesto urednim.

3. Hodaj polako i silazi stepenicama.

S tim idejama otputovali smo u Amsterdam gdje je svaki partner predstavio rezultate svojih anketa provedenih u školama te su se analizirali prikupljeni podaci. Sveučilišta su raspravljala o stvarima koje mora sadržavati priručnik koji će se napisati na materinskom jeziku svake zemlje partner. Sljedeći dan naši su nas domaćini odveli u školu Ravelijn u gradu Steenwijk koja već radi po metodi Rješavanje problema ponašanja u školi kroz podršku pozitivnim oblicima ponašanja. Sama ustanova je izgrađena kako bi učenicima s poteškoćama olakšala boravak u školi. Svaki učitelj se pridržava jasnih pravila te nagrađuje žetonima pozitivno ponašanje kod učenika. Svaki učenik radi za dobrobit razreda tj. kada se skupi određeni broj žetona, razred biva nagrađen od strane škole nagradom koju biraju učenici  bilo da se radi o petnaest minutnom puštanju glazbe jedan tjedan, hodanju bez cipela u učionici i sl. Tu smo dobili različite ideje kako prilagoditi metodu našoj školi imajući u vidu probleme u ponašanju kod pojedinih učenika.

Četvrti sastanak održat će se u Hrvatskoj gdje će Filozofski fakultet u Splitu biti domaćin našim partnerima. Posebno se veselimo transnacionalnoj konferenciji gdje će OŠ Manuš prezentirati rad na ovom projektu i rezultate.

​Andrijana Zec-Peškirić, prof.

 

Pravila ponašanja u osnovnoj školi Ravelijn

 

Maskota nizozemske škole

 

Zajedničko druženje i putovanje do škole u Steenwijku


Pravila OŠ Manuš


Drugi projektni sastanak

Drugi projektni sastanak održan je 30. i 31. ožujka na otoku Kreti. Domaćin nam je bio University Campus Gallos KEME (Center for Research & Studies).

Na sastanku je bilo govora o prethodno odrađenim aktivnostima čiji su nositelji fakulteti koji sudjeluju u projektu. Posebno se raspravljalo o rezultatima anketa provedenih u školama na temu školskog nasilja. Upoznavali smo se s metodom podrške pozitivnim oblicima ponašanja (Positive Behavior Support). Cardet, partnerska ustanova, izradila je website, logo i letak za projekt.

Za neformalna druženja imali smo malo vremena, te smo ga nastojali utrošiti korisno-isprobavajući ukusne kretske specijalitete. J

Andrijana Zec - Peškirić


Rješavanje problema ponašanja u školi kroz podršku pozitivnim oblicima ponašanja

Ove godine postali smo partneri u novom Erasmus + projektu naslova „Rješavanje problema ponašanja u školi kroz podršku pozitivnim oblicima ponašanja‟ (Tackling School Discipline Issues with Positive Behavior Support)

Kroz suradnju osnovnih škola i akademskih ustanova u Europi, projekt TaSDi-PBS se usmjerava na pitanja školske discipline kroz preveniranje neuspjeha i problema u ponašanju.

O projektnim ciljevima razgovarali smo na sastanku na Cipru od 30.10.-2.11. Našu školu su predstavljale ravnateljica Marita Guć i učiteljica engleskog jezika Andrijana Zec-Peškirić.

Osim naše škole ostale partnerske ustanove su:

Sveučilište u Splitu, Split, Hrvatska (voditelji projekta)
CARDET, Nikozija, Cipar
Fundacio Ampans, Manresa, Španjolska
Windesheim University of Applied Sciences, Zwolle, Nizozemska
INNOVADE, Ltd., Nikozija, Cipar
University of Crete, Rethimno, Grčka

Nestrpljivo iščekujemo sljedeći susret!

Andrijana Zec-Peškirić


CMS za škole logo
Osnovna škola Manuš-Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju