preskoči na sadržaj

Osnovna škola Manuš-Split

Aikido za djecu Hrvatske

Dana 15. 10. 2016. na Kineziološom fakultetu u Zagrebu održan je 1. povijesni susret svih aikido škola za djecu u Hrvatskoj. Prisustvovalo je preko 200 vježbača iz cijele države. Podršku su dali i gosti prof. dr. Dragan Milanović (Kineziološki fakultet u Zagrebu), g. Mitsuhiko Shinomiya, predstavnik japanskog veleposlanika g. Keiji Takiguchija u Republici Hrvatskoj i g. Milan Pavelić, voditelj Odjela za sport, delegat Gradskog ureda i predstavnik gradonačelnika g. Milana Bandića. 
Sudjelovali su  Marijan Kudrna (Aikido društvo Zagreb), Ranko i Maja Čerić (AikiEn dojo Zagreb), Zoran Marić (Aikido Sancta Domenica - Sveta Nedelja), Branko Mandić (Aikido dojo Zagreb), Tajana Bundara (Kenshihkan dojo-Sporstko društvo Manuš, Split), Robert Božac (Aikido dojo Pula) i Vedran Rakinić (Aikido Yoshinkan dojo - Sesvete). 
U veseloj atmosferi izmijenili smo različite stilove, metodologije rada s djecom uz pregršt pozitive energije, baš kako treba, u duhu aikida. Poštujmo različitost!

Tajana Bundara
 


Aikido 2016./2017.

12.09.2016. u ponedjeljak od 19.15 - 20.15 počinje trening Aikida. Pridružite nam se!

 Tajana Bundara

Plakat1

Plakat2


Dan škole 2016.

24. svibnja 2016. Aikido sekcija Sportskog društva Manuš prezentirala je ovu japansku vještinu roditeljima, djeci i nastavnom osoblju. 

 


Aikido

Mala crtica o aikidu.

 

Aikido je neagresivna borilačka vještina koja ne koristi čistu i sirovu snagu za primjenu tehnike. Aikido je vještina borbe koja se zasniva na samoobrani. U današnje vrijeme koristan je za djecu, jer se uče izaći na kraj sa svojom i tuđom agresijom. Uče je kanalizirati. S aikidom se borba ne započinje, već  završava. Aikido ne potiče sindrom „superjunaka iz crtića“ – tući se sa svima, udarati pse i mačke. Aikido se koristi kada netko drugi „prekrši pravila“, tj. započne tučnjavu. Aikido djeci daje pozitivnu sliku o svijetu, uči ih da trebaju biti u harmoniji sa svojom okolinom.

 

   

   

 

    

Aikido uči djecu da budu mirna, naravno ne cijelo vrijeme. Kada moraju mirno sjediti, uči ih koncentraciji, koja im može pomoći u školi. Aikido tehnike ih uče kako biti miran na ispravan način, nikako na način da su im emocije zagušene. 

 

Natjecanja nema jer istinski cilj aikida nije borba – svatko ima svoj do (put). 

Aikido razvija i potiče:

 • Zdravo ponašanje i zdrav stil života
 • Nenasilje i miroljubivost
 • Prihvaćanje različitosti
 • Toleranciju i solidarnost
 • Poštovanje drugih i samopoštovanje
 • Disciplinu
 • Suradnju
 • Usredotočenost i koncentraciju
 • Samoobranu
 • Fizičku kondiciju i spremnost
 • Svjesnost okoline i sebe
 • Vodstvo
 • Komunikaciju na stranom jeziku 
   

        

I tako smo se i u našoj školi upoznali s tom drevnom japanskom vještinom i krenuli s aktivnom primjenom u našoj maloj dvorani.

Marljivi članovi Aikido sekcije ozbiljno su zasukali rukave i tijekom 1.polugodišta krenuli s pripremama za testiranje koje će se održati na početku 2.polugodišta. Ispit je na engleskom i japanskom jeziku, tako da je zaista pravi izazov za naše hrabre Aikidoke kako u mentalnom tako i u fizičkom smislu.

Hvala svima na suradnji i pozitivnoj energiji.

Sportsko društvo Manuš


CMS za škole logo
Osnovna škola Manuš-Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju